Geografisch thema

Hoveniersberg

ID
3052
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3052

Beschrijving

Smal steegje bij het einde van de Sint-Pietersnieuwstraat, afdalend van de Blandijnberg naar de Schelde. De rechterstraatwand omvat heden nog enkele 19de-eeuwse arbeidershuizen, een vervallen en van de straat afgesloten beluik en een blinde muur waarachter, langs het water gelegen, de recente universiteitsgebouwen die het landelijke karakter van de vroegere beschermde (1948) en in 1975 gedeeltelijk gedeclasseerde Hoveniersberg jammerlijk verstoren. De linkerstraatwand vertoont enkele kleine industriële gebouwen en een blinde bakstenen muur met poortje dat toegang verleent tot een tuin met 16de-eeuws lusthof, het zogeheten "Emmaüskasteeltje" met negentiende-eeuwse industriële aanhorigheden.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Faculteit van Economische Wetenschappen

  • Omvat
    Lusthof Emmaüskasteeltje

  • Omvat
    Stadswoning

  • Omvat
    Steegbeluik

  • Omvat
    Twee ijskelders van brouwerij-frisdrankenbedrijf Donny-Bartsoen

  • Is deel van
    Gent zestiende-eeuwse stadsuitbreiding


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoveniersberg [online], https://id.erfgoed.net/themas/3052 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.