Jan Frans Willemsstraat

Beschrijving

In 1893 aangelegde rechte straat tussen Stalhof en de Citadellaan. Aanvankelijk bebouwd met een typische eind 19de-eeuwse, begin 20ste-eeuwse doorsnee-architectuur aansluitend bij de neoclassicistische richting. Bepleisterde enkelhuizen van twee of drie traveeën met drie bouwlagen en zadeldak. Horizontaal belijnde lijstgevels met imitatiebanden op de begane grond en arduinen kordons; omlijste vensters (nummer 9, 11, 13, 10).

Enkele gevels zijn gemarkeerd door een driezijdige erker (nummer 32 en 34 (gesloopt)). De rechterstraatwand vertoont enkele bakstenen gevels met ondermeer lichte neo-Vlaamse-renaissance-invloed (nummer 12 genaamd "Klein huis, groote rust", gemarkeerd door een zijrisaliet met overkragende trapgevel op een boogfries.).

De linkerhoekpanden met Stalhof werden sinds 1960-61 ingenomen door de achterbouw van het universitaire "Home Koningin Fabiola". Verschillende panden aan de rechterstraatwand werden gesloopt en geven toegang tot de erachter gelegen nieuwe gebouwen van het "Tehuis Corneel Heymans voor gehuwde studenten", in 1973 gebouwd aan de Isabellakaai.