Krijgsgasthuisstraat

Beschrijving

Verbindt Ekkergemstraat met Nieuwe Wandeling. Voorheen zogenaamd Hospitaalstraat, in 1845 genaamd naar het Militaire Hospitaal, gelegen op de zuidhoek der straat (zie Bisschop Triestlaan nummer 12). Wijzigingen straattracé in 1867 en 1903. Met uitzondering van de huisjes nummer 2-26 en nummer 41 tot 75 bebouwd met lijstgevels van drie bouwlagen van het doorsneetype uit eind 19de eeuw of begin 20ste eeuw.

Nummer 1, 70. Rijhuizen met bepleisterde lijstgevel van twee traveeën met rechthoekige omlijste vensters.

Nummer 54-64, 68. Zeer gewone baksteenarchitectuur uit begin 20ste eeuw met enkele typerende kenmerken uit deze periode.

Nummer 86-96. Eenvoudige huizenrij van twee bouwlagen met twee of drie traveeën per huis, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw; doorgaans met vernieuwd parement. Rechthoekige deuren en vensters met lekdrempels.

Nummer 101-103-105. Enkelhuizen met lijstgevel van samen zes traveeën met twee en een halve bouwlaag, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde benedenbouw met imitatiebanden en beraapte bovenbouw met rechthoekige omlijste vensters.

Nummer 132-146. Huizenblok doorlopend over Nieuwe Wandeling en Spiegelhofstraat (zie aldaar).