Martelaarslaan (stadsuitbreiding tot 16e-eeuwse omwalling)

Beschrijving

Het gebied van de huidige Martelaarslaan, gelegen tussen de Bernard Spaelaan en de Rozemarijnstraat, in het verlengde van de Bijlokevest maakt deel uit van de zestiende-eeuwse stadsomwalling. Aangelegd op de gedempte stadswal in 1864, maakt het heden deel uit van de drukke verkeersring omheen de stad. Gedeeltelijk behouden neoclassicistische gevelwand bevattende enkelhuizen van twee of drie traveeën met drie bouwlagen onder doorlopend of iets verspringend zadeldak. Horizontaal gemarkeerde bepleisterde lijstgevels met rechthoekige omlijste vensters, op de bel-etage vaak geaccentueerd door een erker (nummer 404, 406, 438, 440) of balkon (nummer 408, 430 (verbouwd), 432, 436). Verschillende gevels werden ontpleisterd of voorzien van een nieuw parement. Enkele panden moesten reeds plaats ruimen voor moderne flatgebouwen.

Vermeldenswaardig in het straatbeeld is nummer 452, op de plint gesigneerd "A. Bracke, arch., Gand" en daterend van circa 1930. Bakstenen lijstgevel gemarkeerd door rondboogvormige poort en benedenvensters, gevelbrede erker met afgeronde zijkanten en bekronend ijzerwerk op de bel-etage.