Nederkouter

Beschrijving

Lager gelegen dan de Kouter. Vroeger Sint-Pieters Nederkouter genoemd, daar de straat tot 1795 behoorde tot het Sint-Pietersdorp. Loopt van de 12de-eeuwse vestigingswal, eertijds versterkt met de Ketelpoort, en de Ketelbrug naar de Kortrijksepoortstraat, leidend naar de tweede stadsversterking met de Kortrijkse- of Petercellepoort. Thans nog belangrijke in- en uitvalsweg naar het centrum, voornamelijk met commercieel karakter (winkelpuien). Gevarieerde bebouwing in diverse stijlen en met verschillende verhoudingen maar met gemiddelde hoogte van drie bouwlagen. De onpare zijde heeft doorgaans de kleine pandenindeling behouden, terwijl de pare zijde meer grootschalige complexen bevat. Talrijke huizen met oude gevel of kern, doch naderhand bepleisterd of aangepast tot een lijstgevel van het doorsneetype (bijvoorbeeld nummers 41, 133, 134); enkele belangrijke 18de-eeuwse hotels; verschillende panden zijn vervangen door storende nieuwe bouw (nummers 8-20, 13-35, 32-40, 48-110, 71-101, 126-130).

Ter hoogte van het huidige huisnummer 19 bevond zich eertijds Hotel de Meulenaere de Loose, een ontwerp van J.B. Pisson uit 1794.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.