Peperstraat

Beschrijving

Vanouds belangrijke rechte verbinding tussen de Hoogstraat en de Burgstraat met het Sint-Elisabethbegijnhof. Tot voor kort was de straat nog overwegend bebouwd met grote 18de-eeuwse herenhuizen waarvan sommige reeds in de loop van de 19de eeuw verbouwd werden. Andere werden recent volledig gereconstrueerd en aangepast of gesloopt om plaats te maken voor nieuwe bouw van de polikliniek "Rerum Novarum" (nummer 2 tot 6 en nummer 10-12). Zo wordt het hoekcomplex tussen de Peperstraat, Komijnstraat en Blindeken, met uitzondering van het hoekpand, ingenomen door moderne administratieve gebouwen. Stijl, materiaal en hoogte zijn in overeenkomst met de gereconstrueerde huizen bij het begin van de straat en scheppen een vrij monotone straatwand. Het verloop van de straat vertoont nog een meer heterogeen karakter, met bebouwing uit de 18de, 19de en 20ste eeuw.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.