erfgoedobject

Prudens Van Duyseplein en aanpalende gebouwen

bouwkundig geheel
ID: 103165   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/103165

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het vroegere zogenaamde gebied "Eekhout" dat sedert de 19de eeuw een concentratie van arbeiderswoningen kende, werd gesaneerd in de jaren 1880, na de afbraak van de Bataviawijk.

In 1883 wordt het Prudens Van Duyseplein aangelegd in een interessant stedenbouwkundig geheel op radiaalstructuur: de talrijke gelijktijdig getrokken straten convergeren in het licht glooiende pleintje, ingeplant op een helling, met in het midden een rond grasperk met een plataan. Interessante oplossing voor de omzomende huizen met cirkelvormige inplanting.

Variërende huizentypes uit het laatste kwart van de 19de eeuw met verschillende materialen en verhoudingen. Tot onlangs ten zuiden homogene huizenrij, voornamelijk hoekhuizen, met bepleisterde en beschilderde lijstgevels van drie bouwlagen. Verder vrij gewone baksteenarchitectuur uit eind 19de eeuw, afgewisseld met eenvoudige lijstgeveltjes van het doorsneetype.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1979


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis
  Prudens Van Duyseplein 8 (Gent)

 • Omvat
  Hoekhuis
  Prudens Van Duyseplein 14 (Gent)

 • Omvat
  Hoekhuis met het Prudens Van Duyseplein
  Karel Van Hulthemstraat 134 (Gent)

 • Omvat
  Hoekhuis ontworpen door Ch. Van Driessche
  Prudens Van Duyseplein 9 (Gent)

 • Omvat
  Neoclassicistische burgerhuizen
  Karel Van Hulthemstraat 67, Prudens Van Duyseplein 2-7 (Gent)

 • Omvat
  Solitaire plataan Prudens Van Duyseplein
  Prudens Van Duyseplein zonder nummer (Gent)

 • Is deel van
  Gent zestiende-eeuwse stadsuitbreiding
  Gent (Gent)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Prudens Van Duyseplein en aanpalende gebouwen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/103165 (Geraadpleegd op 16-10-2019)