Rozendaalken

Beschrijving

Smal straatje tussen de Jeruzalemstraat en de Bagattenstraat. Heden met nog slechts eenzijdige bebouwing met midden 19de-eeuwse huizenblokken, onderbroken door twee toegangen tot achterin gelegen steegbeluiken (parallel met de straat).

Enkelhuizen met gecementeerde (nummer 1 tot 5, 33 tot 39 (35-39 gesloopt)) en bepleisterde (nummer 23 tot 31) parementen met twee en een halve en drie bouwlagen en twee traveeën met repeterend schema, onder doorlopend zadeldak. Nummer 23 tot 31, samen met het achterin gelegen beluik, dateren van 1865, nummer 35 tot 39 van 1864 (volgens bouwaanvraag). Horizontaal gemarkeerde gevels met doorlopende kordons en geritmeerd door rechthoekige vensters, bij nummer 23 tot 31 met stucomlijsting, afgeronde bovenhoeken en fraai houtwerk. De toegang tot het tweede beluik (gesloopt) is heden afgesloten door een muur. De rechterstraatwand werd voor enkele jaren volledig gesloopt.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1864/8836.