Sint-Lievenslaan [stadsuitbreiding tot 16e-eeuwse omwalling]

Beschrijving

Ter hoogte van de Sint-Lievensvest aangelegd kort na 1860 bij de uitvoering van de algemene slopingswerken van de stadswallen en -poorten na de afschaffing van het stadstolrecht. De Sint-Lievensvest liep van de Sint-Lievenspoort tot de Bovenschelde waar het Leysenbollewerk opgericht werd ter bescherming van de Schelde bij het binnenkomen van de stad. Aanvankelijk een beboomde boulevard van de Sint-Lievensbrug tot de Ter Platenbrug. Sinds circa 1972 een onderdeel van de Ringlaan van Gent. Halverwege komt een vrij groot ommuurd braakliggend perceel voor, aanvankelijk deel uitmakend van de 17e-eeuwse stadsvesten en waar in de tweede helft van de 17de eeuw een kruitmagazijn opgetrokken werd.

Door de stad verkregen in 1878-1882 en in 1901 gesloopt. De dienstgebouwen van de stad die daar gebouwd werden zijn inmiddels afgebroken en heden is het terrein voorbehouden voor een nieuw administratief centrum voor openbare diensten waarvan de opbouw begonnen is. Voorts komen tussen vernieuwbouw en flatgebouwen eenvoudige rijhuizen voor van het enkelhuistype uit het derde kwart van de 19de eeuw (nummer 7, 9, 11, 15, 17, 21, 49, 51) met witte, bepleisterde lijstgevels van twee traveeën en drie bouwlagen; de bovenvensters meestal voorzien van sobere stucomlijstingen. Tussen de Leeuwstraat en de Frans Spaestraat (nummer 89 tot 97), rijhuizen met hetzelfde volume doch van circa 1900, de bredere venstertravee met een markerende erker.