Geografisch thema

Turrepoortsteeg

ID
3130
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3130

Beschrijving

Zogenaamd naar de Torenpoort of Turrepoort, één van de vier 13de-eeuwse stadspoorten, gelegen op de Houtlei. Ook wel vermeld onder de naam Drongenpoort of Torhoutpoort. Dubbele poort met binnen- en buitenpoort verbonden door een brug over de Houtlei. De oudste naast de Poel verdween reeds in 1563, de buitenpoort werd afgebroken in 1841.

Heden smal steegje, doodlopend op een blinde muur met korfboogvormige nis, een tuinmuur van een huis op de Oude Houtlei nummer 30.

Begin van de steeg begrensd door blinde zijgevels van de huizen van de Hoogstraat nummers 7, 9. Verder is de linker straatwand ingenomen door garages, achterhuizen en tuinmuren van huizen in de Oude Houtlei, onder meer de achterhuizen van nummers 8, 14, 16, 18 en 20. Enkelhuisjes met witgekalkte voorgevel, daterend uit 18de eeuw. Twee bouwlagen van meestal twee traveeën onder zadeldak (achterbouw van nummer 18 met zijaandak met muurvlechtingen opklimmend tot 17de eeuw). Achterbouw van nummer 20 met één bouwlaag onder hoog zadeldak met dakvenster in puntgevelvorm. Getraliede vensters.

De rechter straatwand verloopt verder met de achtergevels van de stallingen en de tuinmuur van het herenhuis Hoogstraat nummer 11 en vermoedelijk de behouden afbakeningsmuur van de tuin van het voormalige klooster van Galilea, heden omgebouwd tot achtergevel van een industrieel gebouw (Schouwvagersstraat nummer 20). Een poortgebouwtje met brede korfboogdoorgang overbrugt het steegje naar het midden toe. Een Onze-Lieve-Vrouwebeeld in kapelletje bekroont de doorgang.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Poortgebouw van 1764

  • Omvat
    Stadswoning

  • Omvat
    Stadswoning

  • Is deel van
    Gent zestiende-eeuwse stadsuitbreiding


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Turrepoortsteeg [online], https://id.erfgoed.net/themas/3130 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.