erfgoedobject

Burgerhuis Den Oyevaer

bouwkundig element
ID: 10320   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10320

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Den Oyevaer
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 03-05-2018

Beschrijving

Het huis "Den Oyevaer" werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. Begin december 1920 kreeg de weduwe Ch. Nauwelaerts toestemming van het gemeentebestuur om de woning her op te bouwen naar plannen van architect J. Van Peborgh (gedateerd 28 juli 1920).

Interbellum neobarok breedhuis van drie travee├źn en drie bouwlagen onder een zadeldak (kunstleien) en een snijdend zadeldak dwars op de straat met een volutengevel. Het parement bestaat uit baksteen met gebruik van witte steen voor de begane grond en blauwe hardsteen voor de plint. De gevel is opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen in een witstenen omlijsting met een sluitsteen en neuten. Op de bel-etage bevindt zich een centraal deurvenster, met een balkon op zware consoles. Een tweeledige top onder een gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden wordt geflankeerd door voluten en voorzien van bekronende siervazen. De oculus is geplaatst in een omlijsting met guirlandes. De gevel bevat een kruisvorming gevelanker bovenaan en twee rechte gevelankers eronder. Het geschilderde houten schrijnwerk (kruisramen op de eerste, tweede en derde verdieping) heeft een kleine roedeverdeling, op de begane grond enkel in de bovenlichten van de vensters en de deur. In de pui-omlijsting is een naamsteen aangebracht met het opschrift: "J. Van Peborgh. Arch."

 • Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 550, dossier 1920/144.

Bron     : -
Auteurs : Kennes, Hilde, Vandeweghe, Evert
Datum  : 2017


Relaties

 • Is deel van
  Grote Markt en omgeving
  Eikelstraat, Felix Timmermansplein, Florent Van Cauwenberghstraat, Grote Markt, Koning-Albertstra...

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis Den Oyevaer [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10320 (Geraadpleegd op 26-05-2019)