Geografisch thema

Aan de Bocht

ID
3147
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3147

Beschrijving

Landelijke weg langs de oude Leie-arm bebouwd met vroege zomerhuisjes en recente villa's.

Restant van een 19de-eeuws bedrijfsgebouw (Pol Sion voor verwerking van katoenafval) uitgebreid met een magazijn in 1904. Gewitte bakstenen gebouwen met behouden schoorsteen achteraan, later lokaal van de Gentse roei- en sportvereniging, heden vervallen.

Vermeldenswaardig is nummer 9, zogenaamd "'t Huis aan de Leie", een romantische villa met omringende tuin, naar ontwerp van architect J. Ledoux, van 1904. Bakstenen gebouw met twee bouwlagen onder schilddak (leien) met dakkapellen, vorstkam en belvedère op de linkerhoek. Markerende rechtertravee met vooruitspringende puntgevels in imitatievakwerk; art-nouveau-houtwerk voor het balkon.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1904/P/52 en 1904/P/39.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nc, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Aan de Bocht [online], https://id.erfgoed.net/themas/3147 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.