Citadellaan (19e- en 20e-eeuwse stadsuitbreiding)

Beschrijving

Straatkant met onpare huisnummers behorend tot de middeleeuwse stadskern van Gent. Voormalige boulevard aangelegd rond 1875 na ontmanteling van de zogenaamde Spaanse wallen. Voornamelijk bebouwd met neoclassicistische rijhuizen uit eind 19de eeuw en begin 20ste eeuw, met witbepleisterde of gekleurde bakstenen lijstgevels. Daarnaast ook recente rijhuizen met gelijkaardig volume.
Nummer 2 vormt een markerend hoekpand met de Normaalschoolstraat: afgeschuinde hoek van drie traveeën en flankerende zijtravee begrensd door kolossale pilasters.
Nummer 12. Kleurige neoclassicistische bakstenen lijstgevel met centrale witgeschilderde houten erker en panelen met ruitmotieven op borstweringen en penanten.
Nummer 14 met fraaie ijzeren balkonleuning.