Dendermondsesteenweg

Beschrijving

Het aanvangsgedeelte van de steenweg naar Dendermonde lag tot 1540 op het Sint-Baafsdorp en heette toen Kattestraat: van de Antwerpsesteenweg tot de verdwenen Dendermondse Poort die gelegen was ter hoogte van de plaats waar de Rietgracht of stadsvest de steenweg kruiste. Tracé van de steenweg afgelijnd in 1828, doch voornamelijk volgebouwd na 1860. De vestiging van industrie langs de steenweg (voornamelijk textielbedrijven) ging gepaard met een groeiende arbeidershuisvesting in de buurt. Verscheidene beluiken kwamen tot stand, maar zijn heden reeds grotendeels verdwenen. Naast kleine werkmanswoningen komen vooral in reeksen opgetrokken eenvoudige burgerhuizen voor van twee bouwlagen en oorspronkelijk twee traveeën met pannen zadeldaken, daterend vanaf het tweede kwart van de 19de eeuw. Sobere bepleisterde lijstgevels waarvan vele met behouden originele houten winkelpui: nummer 19, nummer 50, nummer 60 tot 64, nummer 45, nummer 47, nummer 51, nummer 167. Nummer 48 vertoont midden op de bovenverdieping een trapezoïdale houten muurkapel met groot gepolychromeerd Onze-Lieve-Vrouwebeeld, op een met bladwerk versierde gesculpteerde console, volgens archiefstukken waarschijnlijk daterend van 1867. De burgerhuizen opgetrokken in het tweede helft van de 19de eeuw tellen doorgaans drie bouwlagen terwijl de aangebrachte stucversiering eveneens meer allure verleent aan de woningen: nummer 16-24, nummer 29, nummer 31, nummer 33, nummer 80 (eveneens met bewaarde winkelpui) en nummer 148.

• Stadsarchief Gent, reeks G. 15 (20), 1867.