Gasmeterlaan

Beschrijving

Maakt deel uit van de Rabotwijk. In de zomer van 1981 werd gestart met de sloping van de Gasfabriek, opgericht door de "Gasmaatschappij van Gent" (gesticht in 1880). Overgebracht naar de Henri Farmanstraat na de aankoop in 1936 van de maatschappij "Force, Eclairage et Docks de Gand" aldaar voor de cokesleveringen (in 1940 werd de nieuwe gasfabriek aan de Singel in gebruik genomen). De oude gasfabriek op de Gasmeterlaan deed verder dienst als distributiecentrum. In 1951 werd nog een nieuwe machinezaal gebouwd. Drie gashouders met een typisch ophangsysteem in puddelijzer, twee dateren van 1880 en de derde van 1913.

• DE HERDT R. & VERCOUTERE F. 1980: Leven onder de gaslantaarn, catalogus tentoonstelling, Gent, 65-68.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Gent, 19de- en 20ste-eeuwe stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nc, Brussel - Gent.