Teksten van Winkelhuis met klokgevel

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10325

Winkelhuis met klokgevel ()

Het bestaande huis op dit perceel werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. 26 September 1919 kreeg Aloïs Broes-Buts toelating voor de heropbouw van een winkelhuis, genaamd "Den Haan" naar plannen van architect J.B. Van Bouchout. Deze plannen (met een indrukwekkende natuurstenen volutengevel) bleven onuitgevoerd maar vertonen qua gevelstructuur, pui en vorm van de topgevel wel overeenkomsten met het uitgevoerde ontwerp. In de tweede helft van de jaren vijftig kreeg de Société Immobilière du Parc toelating voor een moderne winkelpui in opdracht van de Bank van Brussel, maar deze pui werd ook al vervangen.

Interbellum eclectisch breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (mechanische pannen) en een snijdend zadeldak dwars op de straat met een klokgevel. Het parement bestaat uit baksteen met gebruik van witsteen voor de muurbanden, de omlijsting van de muuropeningen en de topaflijning met rocaille als sluitsteen en flankerende voluten op mutuli met guttae. De gevel is op de eerste en tweede verdieping opengewerkt met schouderboogvormige vensters onder een druiplijst met lekdrempels op voluutconsoles en geschilderde houten T-ramen. Centraal in de topgevel bevindt zich een oculus. De laat 20ste-eeuwse pui is opgebouwd uit blauwe hardsteen met een segmentboogvormige deur en gelijkvormige vensters.

  • Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 547, dossier zonder nummer; doos 697 dossier 171/21 en doos 716 dossier 190/11.

Auteurs:  Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Vandeweghe E. & Kennes H. 2017: Winkelhuis met klokgevel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/202605 (geraadpleegd op ).


Winkelhuis met klokgevel ()

Classicistisch geïnspireerde bak- en natuurstenen klokgevel, van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, mechanische pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Heden bank. Eenvoudige schouderboogvensters onder druiplijst; lekdrempels op voluutconsoles. Aangepaste begane grond.


Bron: KENNES H. & WYLLEMAN L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Kennes H. 1990: Winkelhuis met klokgevel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/10325 (geraadpleegd op ).