Groot-Brittanniëlaan

Beschrijving

Deel van de nieuwe, aanvankelijk beboomde boulevard tussen de Godshuizenlaan en de Koning Albertbrug, getrokken circa 1902-1905 doch slechts verkaveld na 1913 (zie ook Koning Albertlaan).

Heden drukke verkeersader met twee rijstroken met centrale trambedding gescheiden door een haagje.

Vrij heterogene bebouwing in een overwegend variërende baksteenarchitectuur van de jaren 1920-1930. Rijhuizen van meestal drie bouwlagen onder zadel- of plat dak gekenmerkt door een vlakke onderbouw (vaak met garagepoort) en een verticaal gemarkeerde bovenbouw met erker en balkon; art-decogetinte sierelementen. Enkele panden zijn gesigneerd: nummer 6 "H. Van Laere, architecte"; nummer 21 "E. Verpaele", nummer 24 "l'architecte M. Follet, Gand"; nummer 26 "J. Loontjes"; nummer 28 "G. Monnier"; nummer 54 "F. Vleeschouder, anno 1934"; nummer 123 "Ch. Hoge, 1937"; nummer 127-131 "M. Baecke"; nummer 133-139 "Marc De Bruyne, 1931". De linker straatwand, op de respectievelijke hoeken met de Godshuizenlaan en Henleykaai met woningen naar ontwerp van architect G. Henderick, wordt verder bepaald door enkele grotere complexen: de voormalige burelen (nummer 41-45) met erachter gelegen magazijnen van de "Société Anonyme des Etablissements Textiles F. Hanus" met brede bak- en zandstenen neo-Lodewijk XV-gevel naar ontwerp van architect M. Fétu van 1928; een monumentaal, tegenover de huidige rooilijn inspringend flatgebouw en de kantoorgebouwen in Nieuwe Zakelijkheid van de verzekeringsmaatschappij "De Noordstar en Boerhaave". De rechter, gebogen gevelwand (hoek Martelaarslaan) (nummer 2-4) werd volgens bouwaanvraag ontworpen door architect J. Van den Hende in een art-decogetinte stijl in 1928. Het hoekpand met de Abdisstraat (nummer 114-143), gesigneerd: "G. Merle, architecte, Gand", in Nieuwe Zakelijkheid met typische afgeronde hoeken en plat dak, dateert van 1933.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1928/B/4, 1928/B/39, 1933/A/1.