erfgoedobject

Herbergen

bouwkundig element
ID
10327
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10327
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving
    Deze bescherming was geldig van tot

Beschrijving

Oorspronkelijk de herberg "'t Zweert", later "Het Moleken", bevonden zich hier anno 1914 twee 19de-eeuwse woningen die de oorlog relatief ongeschonden overleefden. Op 26 oktober 1922 vroeg mej. A. Torfs voor het huis aan de Grote Markt 9 toelating voor een vergroting (waarschijnlijk een extra verdieping) en het plaatsen van een nieuwe inkomdeur en een raam in de voorgevel naar plannen van architect J.B. Van Bouchout. De bouwraad vroeg hierop om een puntgevel te voorzien maar – na protest van de architect – liet het stadsbestuur die eis blijkbaar vallen. Midden jaren dertig kregen beide huizen een nieuwe horecapui naar plannen van architect Eugeen Van Ouysel. In 1986 werden beide huizen nog gebruikt als cafés "Regent" (nummer 8) en "Sporta" (nummer 9). Nadien werden ze afgebroken en vervangen door een postmodern getint appartementsgebouw met winkelpui.


Auteurs: Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Grote Markt en omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herbergen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10327 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Lier

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.