Knokkestraat

Beschrijving

Rechte verbindingsstraat tussen de Koningin Elisabethlaan en Smidsestraat aangelegd in 1905 bij de urbanisatie van het nieuwe stationskwartier. Bebouwing met overwegend kleinschalige burgerhuizen met bepleisterde of bakstenen parementen, drie bouwlagen en meestal twee traveeën onder zadeldak met verspringende kroonlijsten. Huizen van iets hogere kwaliteit bij het begin van de straat aansluitend bij de Koningin Elisabethlaan, voornamelijk nummer 7-11 tot 21-23 en nummer 6 tot 20-24. Nummer 6 van 1911, naar ontwerp van architect F.J. Langeraert, valt op door zijn hoge, gecementeerde neo-Lodewijk XVI-gevel met gebogen erkers, op de bovenverdieping met fraaie ijzeren leuningen tussen Ionische deelzuilen; bekronend gebogen fronton met oculus. De hoekpanden met de Koningin Elisabethlaan (voorheen genummerd in laatstgenoemde straat) nummers 1-5 en 2-4, in neo-Lodewijk XVI-stijl zijn gesigneerd architect M. Fetu en dateren van 1916.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1911/H/10, 1916/A/17 en 1916/A/18.