Café Den Hert

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Lier
Deelgemeente Lier
Straat Grote Markt
Locatie Grote Markt 13, Lier (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Ad hoc-beschermingen 2017 (beschermingen: 01-01-2017 - 31-12-2017).
  • Ad hoc-beschermingen 2018 (beschermingen: 01-01-2018 - 31-12-2018).
  • Adrescontrole Lier (adrescontroles: 07-11-2007 - 07-11-2007).
  • Inventarisatie Lier (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Café Den Hert

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 03-05-2018.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Wederopbouw

Beschrijving

Hier bevond zich het café "Den Hert", geboortehuis van de Lierse kunstschilder Raymond de la Haye, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield werd. 9 november 1922 kreeg senator Ernest Bergmann–Van Acker toelating om dit huis te herbouwen naar plannen van architect Léon Wellens (gedateerd juni 1922), ook al had stadsbouwmeester Jozef Meulepas enkele praktische opmerkingen.

Interbellum neobarok breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pseudo-mansardedak (kunstleien) en een snijdend zadeldak dwars op de straat met een topgevel. Het parement bestaat uit witsteen met gebruik van blauwe hardsteen voor de pui-omlijsting, de waterlijsten en de topaflijning. De traveeën op de bovenverdieping worden geritmeerd door pilasters, die geblokt zijn op de eerste verdieping. De borstweringen op de eerste en tweede verdieping hebben dubbel vaasvormige balusters. De muuropeningen zijn rechthoekig, met uitzondering van het rondboogvormig venster met rond bovenlicht bovenaan in de topgevel. Twee oculi flankeren de topgevel in het mansardedak. De strak geordonneerde, topgevel is tweeledig, gevat tussen vleugelstukken en onder een gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden. Deze topgevel is verder versierd met een mascaron en rocaille, en bekroond met een siervaas. De tweeledige pui heeft penanten die versierd zijn met pilasters, centraal met rocailles (één met monogram BA) en een herdenkingsplaat met het opschrift: "Geboortehuis Raymond de la Haye/ 1882-1914/ Denkend mens-Lichtend kunstenaar" en een portret getekend "beeldh. Jan Van den Brande Lier". De linkse pilaster wordt versierd met jaarsteen "1914" (verwijzend naar de vernieling), de rechtse met "1923" (verwijzend naar de wederopbouw). In de pui-omlijsting is een naamsteen aangebracht met het opschrift: "L. Wellens Arch.". Het schrijnwerk op de eerste en tweede verdieping bestaat uit geschilderde houten T-ramen met een kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

  • Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 558 dossier 1922/130.

Bron: -

Auteurs: Kennes, Hilde & Vandeweghe, Evert

Datum tekst: 2017

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Grote Markt en omgeving

Eikelstraat, Felix Timmermansplein, Florent Van Cauwenberghstraat, Grote Markt, Koning-Albertstraat,...

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.