Café Den Hert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café Den Hert

Beschrijving

Hier bevond zich het café "Den Hert", geboortehuis van de Lierse kunstschilder Raymond de la Haye, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield werd. 9 november 1922 kreeg senator Ernest Bergmann–Van Acker toelating om dit huis te herbouwen naar plannen van architect Léon Wellens (gedateerd juni 1922), ook al had stadsbouwmeester Jozef Meulepas enkele praktische opmerkingen.

Interbellum neobarok breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pseudo-mansardedak (kunstleien) en een snijdend zadeldak dwars op de straat met een topgevel. Het parement bestaat uit witsteen met gebruik van blauwe hardsteen voor de pui-omlijsting, de waterlijsten en de topaflijning. De traveeën op de bovenverdieping worden geritmeerd door pilasters, die geblokt zijn op de eerste verdieping. De borstweringen op de eerste en tweede verdieping hebben dubbel vaasvormige balusters. De muuropeningen zijn rechthoekig, met uitzondering van het rondboogvormig venster met rond bovenlicht bovenaan in de topgevel. Twee oculi flankeren de topgevel in het mansardedak. De strak geordonneerde, topgevel is tweeledig, gevat tussen vleugelstukken en onder een gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden. Deze topgevel is verder versierd met een mascaron en rocaille, en bekroond met een siervaas. De tweeledige pui heeft penanten die versierd zijn met pilasters, centraal met rocailles (één met monogram BA) en een herdenkingsplaat met het opschrift: "Geboortehuis Raymond de la Haye/ 1882-1914/ Denkend mens-Lichtend kunstenaar" en een portret getekend "beeldh. Jan Van den Brande Lier". De linkse pilaster wordt versierd met jaarsteen "1914" (verwijzend naar de vernieling), de rechtse met "1923" (verwijzend naar de wederopbouw). In de pui-omlijsting is een naamsteen aangebracht met het opschrift: "L. Wellens Arch.". Het schrijnwerk op de eerste en tweede verdieping bestaat uit geschilderde houten T-ramen met een kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

• Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 558 dossier 1922/130.

Auteurs: Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde