Meulesteedsesteenweg

Beschrijving

Noordelijke invalsweg van de stad met oud straattracé waarvan nog enkele kleinschalige panden (opklimmend tot de 18de eeuw) getuigen, evenals de Meulesteedse parochiekerk Sint-Antonius abt (zie Redersplein), gesitueerd op het eind van de steenweg en heden totaal vrijstaand door sloping van de aangrenzende bebouwing. Zoals in het aanvangsdeel van de steenweg domineert het doorsnee-arbeidershuistype uit de tweede helft van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw, ook voorkomend in steegbeluiken met toegang op straatbreedte.

Enkele beeldbepalende 19de-eeuwse huizenrijen opgetrokken in eenheidsbebouwing: nummer 8-10, 52. Bepleisterde gevelwand van twee en een halve bouwlaag met omlijste steekboogvensters en doorlopende cordons, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Voorzien van toegang tot achterliggend beluik nummer 12-50.

Kenmerkende panden uit begin 20ste eeuw in het straatbeeld: nummer 35-37, nummer 63 en nummer 103-105.

• BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.