Parklaan

Beschrijving

Na de aanleg van het zogenaamde "Citadelpark" (1874) op gronden van de Hollandse citadel, in 1885 voorziene rechte verbindingsstraat tussen het park en Parkplein (met het zogenaamde klein St.-Pietersstation) en de Kortrijksesteenweg. Voornamelijk verkaveld door de stad in 1892-1893.

Ruime en licht afdalende laan beplant met dubbele rij platanen en heden centrale parkingberm. Oostelijke huizenrij met typische art-nouveauhuizen, voorzien van voortuintjes afgesloten door ijzeren hekken, bij het huizencomplex nummer 99-123 trapsgewijs verspringend naar de nieuwe rooilijn.

Westelijke straatwand met nog voornamelijk neoclassicistische rijhuizen met bepleisterde en beschilderde parementen, imitatiebanden op de begane grond, omlijste vensters en erker en/of balkon op de hoofdverdieping (ondermeer nummer 20-26 naar ontwerp van architect J.P. Ledoux van 1899, 28, 30, 32, 34-40, 76 en 78 van 1895, 82, 84 en 86 van 1894, 92 en 94 van 1898).

Het hoekcomplex met de Fortlaan, voorheen met het bekende lusthof zogenaamd "Trocadero" werd in de jaren 1935 reeds vervangen door een huis in Nieuwe Zakelijkheid. De hoekhuizen met de Krijgslaan met gecementeerde neo-Lodewijk XVI-gevels dateren van de jaren 1920 (nummer 3 naar ontwerp van architect E. De Weerdt van 1922). Recent echter werden enkele huizen (ondermeer twee fraaie art-nouveauhuizen naar ontwerp van architect Ch. Van Driessche) vervangen door karakterloze en schaalverstorende flatgebouwen.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1899/B/41, 1895/B/27, 1895/B/40, 1894/B/37, 1898/B/35, 1898/B/1 & 1922/B/58.