Paul Fredericqstraat

Beschrijving

De Paul Fredericqstraat loopt vanaf de Meersstraat in noordwestelijke richting naar de Koning Albertlaan. Deze laatste was in 1912 geopend als een belangrijke verbindingsweg tot het toen geplande Sint-Pietersstation en de Wereldtentoonstelling van 1913. Met de komst van het Sint-Pietersstation veranderde de omgeving op korte tijd van een nog grotendeels landelijke omgeving tot een levendige stationsbuurt.

In 1929 was ook de omgeving rond de Koning Albertbrug in volle expansie en werden er nieuwe straten getrokken, waaronder de Paul Fredericqstraat en ook de Jakob Heremansstraat die op deze straat uitkomt. De Paul Fredericqstraat werd in 1930 afgelijnd. De straat werd, net zoals de Jakob Heremansstraat vernoemd naar een hoogleraar aan de Gentse universiteit en liberaal politicus. Paul Fredericq leefde van 1850 tot 1920.

De eerste bouwaanvragen dateren al uit 1929-1930, maar het merendeel volgde in de jaren daarna, met een hoogtepunt in 1932. De woningen werden vormgegeven in de toen populaire architectuurstijlen, waarbij een strakke art deco en het modernisme in het straatbeeld overwegen. Algemeen gesproken bestaat de straat voornamelijk uit een bakstenen interbellumbebouwing van één- en meergezinswoningen, waarbij gelijke bouwhoogtes van drie bouwlagen, de uitkragende gevelelementen, en cementbepleistering dominante gevelkenmerken zijn.

Eén getuige van het vroegere landelijke karakter van de buurt, voor de aanleg van de straat, vinden we terug op nummer 13-15. Deze villa kreeg bijpassend bij de toen moderne stijlen in de nieuwe straat haar huidige art-decogevel, maar stond hier al van voor de jaren 1830. Dit voormalige landhuis doorbreekt het aaneengesloten karakter van de straat.

Verder hebben verschillende bekende architecten uit het Gentse met hun ontwerpen hun stempel op de straat gedrukt, waaronder Ernest Snoeck (nummer 99), Emile De Nil (nummer 90), Ormond Bibauw (nummer 85-87, 89), Theofiel Desmet (nummer 67-71, 73 en 94), Armand Liebert (nummer 54) en Jules Lippens (nummer 50). Verschillende panden hiervan zijn gesigneerd en gedateerd. Op de hoek met de Koning Albertlaan eindigt de straat met een beeldbepalend hoekcomplex naar ontwerp van Geo Henderick, dat doorloopt in de Eedverbondkaai.

• BAILLIEUL B., BONCQUET D. & DEROM S. 2013: Bouwkoorts tussen twee stations, IMPACT Wereldtentoonstelling GENT 1913, Gent, 126.
  • STAD GENT 1994: Proffen in de straat, Universiteit Gent, Gent, 13 - 15.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1983: Paul Fredericqstraat [online], https://inventaris.onroerenderfgoed.be/themas/3260 (geraadpleegd op 28 november 2019).

Auteurs: De Caluwé, Carlo; Janssens, Karolien