Phoenixstraat

Beschrijving

Invalsweg in het verlengde van de Brugsesteenweg en de Bevrijdingslaan. Leidt van de zogenaamde "Bargiebrug" (thans "Phoenixbrug") van 1935 met fraaie gietijzeren leuning met bronzen naamplaten en lantaarnpalen, wederopgebouwd na oorlogsvernieling, naar de neogotische parochiekerk Sint-Jan-Baptist op het Emilius Seghersplein. Eertijds hoofdstraat van het zogenaamd "voorgeborchte van de Brugse Poort", naar de poort ten westen van de 16de-eeuwse verdedigingsgordel. Huidige straatnaam verwijst naar het voormalige constructie-atelier "Le Phoenix", gesticht in 1826 in de Kettingstraat, doch nu volledig verdwenen (zie aldaar). Schaarse sporen van de oude bebouwing, bijvoorbeeld nummer 79. Eerder kleinschalige architectuur met 19de-eeuwse arbeiderswoningen waaronder een interessant beluik en burgerhuizen uit eerste helft 20ste eeuw, thans voornamelijk met handelsfunctie. Nummer 160 is voorzien van een zeer miniem niskapelletje in de zijgevel.