Rijsenbergstraat

Beschrijving

Ruime straat met bochtig tracé in het gebied van Sint-Pieters-Aaigem, geürbaniseerd na de eerste wereldoorlog. Aanvankelijk slechts sporadisch bebouwd met paviljoenen in grote tuinen. Nieuwe aflijning van 1931; heden beboomd. Bebouwing van circa 1935 met voornamelijk rijhuizen, soms met voortuinen in een vrij zakelijke baksteenstijl met meestal drie bouwlagen en plat dak (onder meer nummers 28, 30, 42, 44, 46, op een hekpijler gesigneerd "E. De Nil, architect" en daterend van 1936, 82 gesigneerd "Rob. Buysse, architecte, Gand"). Daarnaast komen enkele villa's voor en meergezinswoningen (onder meer op de hoek met de Distelstraat nummers 62-70, gesigneerd: "J.M. Joris, architect, E. Scherpereel, entrepreneur, 1935").

Nummer 40. School met de bijbel, Gaspard de Coligny. Achterin gelegen schoolgebouw in zakelijke baksteenstijl, daterend van 1934 (zie gevelsteen) met erachter gelegen kapel met houten klokkentorentje.

Het einde van de straat (vroeger moerassen) werd slechts recent bebouwd met hoge flatgebouwen, aansluitend bij de hoogbouw aan de Watersportbaan. De moderne Verrijzeniskerk, afhankelijk van de Sint-Paulusparochie dateert van 1970-72.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1936/R/6.