Teksten van Burgerhuis Eyseren Hoed

Burgerhuis Eyseren Hoed ()

Het huis genaamd "Eyseren Hoed" was één van de oudste huizen van Lier (reeds vermeld in 1423). In 1858 werd het ingericht als drogisterij maar tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het vernield. Reeds in 1915 kreeg Ch. Thys toelating voor een reconstructie van de oorspronkelijke toestand, naar plannen van de Turnhoutse architect Jules Taeymans, gedateerd 15 juli 1915. Op vraag van de lokale bouwraad en het Provinciaal Comité voor Monumenten en Landschappen werden de ontworpen balustrades op de eerste verdieping vervangen door panelen zoals op de tweede verdieping, kregen de vensters een kleine roedeverdeling en de deur een meer karaktervolle vormgeving. De winkelpui werd later aangepast.

Interbellum neo-Lodewijk XVI diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen met een als volwaardige verdieping uitgewerkte top onder een zadeldak (leien) met een witstenen halsgevel. Op de eerste en tweede verdieping wordt de gevel opengewerkt met rechthoekige vensters in een vlakke omlijsting met op de borstweringen spiegelversieringen en – centraal op de eerste verdieping – een cartouche. De tweeledige top heeft een centraal rondboogvenster met spiegelversiering op de borstwering, tussen twee oculi met guirlandes op gevelvlakken die onderaan uitlopen in spiegelversieringen. Hogerop wordt de geveltop gekenmerkt door vleugelstukken met voluten, een gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden en een centraal ovalen oculus. De pui is eenvoudig met een centrale deur, bekroond door een esculaap. Het schrijnwerk op de eerste en tweede verdieping bestaat uit T-ramen met een kleine roedeverdeling in de bovenlichten, de oculi hebben een glas-in-lood-invulling.

• Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 540 dossier zonder nummer.

Auteurs:  Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde

Eén van de oudste huizen der stad, reeds vermeld in 1423. In 1858 ingericht als drogisterij. Verwoest in 1914 en reeds heropgebouwd in 1915 naar het oorspronkelijke uitzicht, waarvoor bouwaanvraag mogelijk naar ontwerp van A. Ceulemans.

Herhaaldelijk aangepast breedhuis met neo-Lodewijk XVI-inslag. Halsgevel van drie traveeën en dito bouwlaag en als volwaardige verdieping uitgewerkte top; natuurstenen parement; rechthoekige vensters in vlakke omlijsting met spiegelversieringen op de borstweringen en centrale gevelsteen op de tweede bouwlaag. Tweeledige top met centraal segmentboogvenster tussen twee oculi met guirlandes. Hogerop vleugelstukken en gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden. Aangepaste begane grond.

• Openbare Werken Lier, Bouwingen, 1915.

Auteurs:  Kennes, Hilde