erfgoedobject

Neotraditionele winkelhuizen

bouwkundig element
ID
10339
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10339

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neotraditionele winkelhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving
    Deze bescherming was geldig van tot

Beschrijving

In de 18de eeuw vormden de woningen op de Grote Markt 30-31 één geheel, genaamd "Sint-Krispijn", naar de patroon van de schoenmakers. Dit gebouw werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. Architect Cornelius Sol maakte 21 juli 1915 plannen voor de historiserende heropbouw van het winkelhuis op nummer 30, in opdracht van mej. L. Paul maar deze plannen werden niet goedgekeurd door het stadsbestuur omdat ze niet beantwoordden aan de voorwaarden voor gebouwen in de voornaamste wijken van de stad (niet de vereiste breedte en onvoldoende grote plaatsen en vertrekken voor openbare gezondheid). Ze bleven dus onuitgevoerd. De uitgevoerde plannen werden ook opgemaakt door Cornelius Sol.

Twee interbellum neotraditionele diephuizen van respectievelijk twee en één travee, en drie bouwlagen onder zadeldaken (pannen) met een trap- en puntgevel, en één recente gemeenschappelijke winkelpui. Het parement bestaat uit baksteen met verwerking van witsteen, bij nummer 30 voor de muurbanden, neggen, leeuwenkoppen (boven de pui), cartouches (op de borstwering van de tweede verdieping) en mascaron in de geveltop, bij nummer 31 voor de muurbanden, cartouches, kruisvensters en aflijning van de geveltop. Nummer 30 heeft verder decoratieve smeedijzeren gevelankers. Bij nummer 31 sluiten de cartouches aan bij een meer eigentijdse vormgeving (art deco), net zoals de decoratieve bakstenen overkraging van de geveltop. De vensters (kruisvensters op de eerste en tweede verdieping bij nummer 31) zijn rechthoekig en hebben houten schrijnwerk met een kleine roedeverdeling voor de bovenlichten, en recente glazen balustrades.

  • Architectuurarchief Vlaanderen, Archief Cornelius Sol.
  • Stadsarchief Lier Bouwingen doos 540, dossier zonder nummer en 1920, eerste halfjaar.
  • LENS A. & MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, 41.

Auteurs: Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Grote Markt en omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neotraditionele winkelhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10339 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Lier

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.