Geografisch thema

Drongenstationstraat

ID
3339
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3339

Beschrijving

Van de Oude-Abdijstraat tot het station en van het station tot het kruispunt ter hoogte van de Slingerstraat. Bevat thans ook een gedeelte van de Schuiterstraat dat doodloopt op de nieuw aangelegde Deinsesteenweg met viaduct over de spoorweg.

Oostzijde bebouwd met kleine burger- en arbeidershuisjes van een of twee bouwlagen uit de tweede helft van de 19de eeuw, met bakstenen, soms beschilderde of beraapte gevel, voorzien van licht getoogde of rechthoekige vensters. Bijvoorbeeld nummer 11. Beraapt geveltje van vier traveeën en één bouwlaag. Vensters en deur met afgeronde bovenhoeken in gecementeerde omlijsting, vensters met bewaard houtwerk en persiennes. Rechts rechthoekige garagepoort. Nummer 25-27-29. Eveneens typische dorpswoningen uit de tweede helft van de 19de eeuw met beraapte gevels van twee bouwlagen met getoogde vensters en deuren.

Westzijde. Bebouwd met grote burger- en herenhuizen uit het einde van de 19de en begin van de 20ste eeuw. Nummer 6. Herenhuis in sobere neo-Vlaamse-renaissancestijl met rechts ervan fraai gietijzeren hek als toegang tot de kleurenfabriek van Grootaert. Nummer 60. Gelijkaardig huis van gele baksteen met begraasd voortuintje.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Station Drongen

  • Is deel van
    Drongen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Drongenstationstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/3339 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.