Geografisch thema

Goedingenstraat

ID
3358
URI
https://id.erfgoed.net/themas/3358

Beschrijving

Oude landweg doorheen het gehucht Goedinge, vertrekkend aan het huidige kruispunt met de Broekkantstraat. Doorheen de velden in noordelijke richting leidend naar de Leiebocht. Sporadische oude bebouwing met ondermeer nummer 1 een heden gerenoveerd hoevetje op het kruispunt met de Broekkantstraat, haaks ingeplant op de straat, op een oude balk boven de toegevoegde ingang gedateerd 1732 en met behouden witgekalkte zijaandaken met muurvlechtingen; bakoventje in de tuin. Bij het zogenaamd "Beelaertkasteeltje" aan de Leie zijn nog enkele oude hoeven gegroepeerd. Begin 20ste eeuw werd de straat, parallel aan de grote Leiebocht doorgetrokken en verkaveld voor zomerverblijven, heden grotendeels vervangen door residentiële villa's.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Verschillende villa's langs de Leie werden op een kunstmatige kleine heuvel gebouwd, bijvoorbeeld nummer 14 (gesloopt), aangezien de Leie vaak overstroomde voordat de Ringvaart werd gegraven.

De woning op de hoek van Leieoever en Goedingenstraat (nummer 2) is de eerste realisatie van architect Jean Hebbelynck en werd gebouwd in opdracht van de familie Nowé-Nelissen.

  • Informatie verkregen van M. Nowé (december 2023).
Auteurs : Verhelst, Julie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Omvat
    Kasteeldomein Beelaert

  • Omvat
    Langgestrekte hoeve

  • Omvat
    Langgestrekte hoeve

  • Omvat
    Open hoeve

  • Is deel van
    Afsnee


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Goedingenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/3358 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.