De woningen "Clynen Palmboom" en "Den Palmboom" zouden dateren uit 1717. In 1744 waren ze in eigendom van notaris J. Fr. Berckmans en op 23 maart 1750 werden ze aangekocht door de Bakkersgilde, vandaar ook de benaming "Bakkershuis". In juli 1798 werden de woningen door de Fransen publiek verkocht. Vóór de Eerste Wereldoorlog waren ze respectievelijk ingericht als herberg "Café Central" en "Belle Vue". Een aanvraag uit 1926 om de bestaande voordeur van Belle Vue te veranderen door een dubbele (naar ontwerp van Lodewijk Van Boeckel) werd niet toegelaten na negatief advies van het Provinciaal Comité voor Monumenten en Landschappen. Vier jaar later werd een verbouwingsaanvraag van Het Vlaamsch Huis voor nummer 41-42 (naar plannen van de Mechelse architect J. Lauwers) wel goedgekeurd door het Provinciaal Comité voor Monumenten en Landschappen en toegelaten. Deze werken omvatten de toevoeging van het opschrift "Vlaamsch Huis" boven de kroonlijst, een kelderraam, de vervanging van de kleine roedeverdeling onderaan de vensters van de begane grond door grote ramen, en nieuwe deuren. 25 maart 1939 kreeg Ch. Willems toelating om dit huis om te bouwen tot twee woningen. 19 augustus 1980 werd het pand beschermd als monument bij Koninklijk Besluit.
Vroeg 18de-eeuws rococo breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een mansardedak (kunstleien) en centraal een snijdend zadeldak dwars op de straat met een topgevel. De blauwhardstenen lijstgevel is afgelijnd door een houten kroonlijst en een drie traveeën brede dakkapel met een centrale top onder een driehoekig fronton op voluten. Verder wordt de gevel verlevendigd door begrenzende hoeklisenen met een verdiepte schacht en door spiegelversiering met holle hoeken op de borstweringen en de fries. De vensters zijn segmentboogvormig in een sober geprofileerde omlijsting. De deuren (in de tweede en zesde travee) worden gekenmerkt door een spiegelboogomlijsting met een schelpsluitsteen onder een druiplijst, een geprofileerd beloop op neuten, bovenlichten met smeedijzerwerk en tussendorpels met rocailleversiering. De geveltop is gemarkeerd door een decoratief liervormig venster en wordt aan weerszijden geflankeerd door een oeil-de-boeuf. Het schrijnwerk bestaat uit geschilderde houten kruisramen met een kleine roedeverdeling.
Auteurs: Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Vandeweghe E. & Kennes H. 2017: Burgerhuizen Clynen Palmboom en Den Palmboom [online], https://id.erfgoed.net/teksten/202637 (geraadpleegd op ).
Eertijds zogenaamd "Clynen Palmboom" en "Den Palmboom"; volgens de literatuur van 1717; in 1744 eigendom van notaris J. Fr. Berckmans en op 23 maart 1750 aangekocht door de Bakkersgilde, vandaar ook de benaming "Bakkershuis". In juli 1798 door de Fransen publiek verkocht. Vóór de Eerste Wereldoorlog respectievelijk ingericht als herberg "Café Central" en "Belle Vue". Heden "Elzenhof".
Breedhuis met arduinen rococolijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (kunstleien). Begrenzende hoeklisenen met verdiepte schacht. Steekboogvensters in sober geprofileerde omlijsting (boven met bewaarde ijzeren roedeverdeling). Aangepaste benedenvensters. Spiegelversiering met uitgeholde hoeken op borstweringen en fries. Deuren in spiegelboogomlijsting met schelpsluitsteen onder druiplijst; geprofileerd beloop op neuten. Bovenlichten met smeedijzerwerk en tussendorpel met rocailleversiering. Gevel afgelijnd door houten kroonlijst en drie traveeën brede centrale top onder driehoekig fronton op voluten; decoratief boogvormig dakvenster.
Bron: KENNES H. & WYLLEMAN L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Kennes H. 1990: Burgerhuizen Clynen Palmboom en Den Palmboom [online], https://id.erfgoed.net/teksten/10346 (geraadpleegd op ).