Meersemdries

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gentbrugge
Straat Meersemdries

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige Dries, ook Voordries of Kleine Dries geheten en door de straat genaamd Voordries verbonden met de vroegere Grote Dries gelegen aan het kruispunt van Voor- en Achterdries. Knooppunt van de vroegere voornaamste verbindingswegen, ondermeer met de Dries van Ledeberg en de kerk van Gentbrugge. Plein met historisch belang: veroordelingen uitgesproken door de Vierschaar en volksvergaderingen vonden hier plaats. Voorheen omringd door vier kastelen en lusthoven met aaneensluitende hovingen. Het kasteel De Keyzer de la Kethulle, later Morel de Westgaver (westelijke kant) werd gesloopt in 1952, het kasteel Le Fevre de ten Hove (zuidelijke kant) verdween in 1968. Behouden centraal driehoekig grasperk, afgeboord met platanen in plaats van de vroegere canada's, doch verkleind ingevolge de straatverbredingen. Midden een open ronde imitatiehut met zitbanken.

Herdenkingsmonument van 1922 in de noordoostelijke hoek voor de Gentbrugse oorlogsslachtoffers van 1914-1918: zogenaamd "Heldenhulde" van Fritz Coppieters en Domien Ingels, bronzen engel met opgeheven lauwerkrans op monumentaal natuurstenen voetstuk, verdwenen gehistorieerde bronzen reliëfhand.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4ND, Brussel - Gent.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1983

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Gentbrugge

Gentbrugge (Gent)

omvat Kasteel Speltinckx

Meersemdries 4, Gent (Oost-Vlaanderen)

omvat Kasteel Van den Hove

Meersemdries 2, Gent (Oost-Vlaanderen)

omvat Landhuis Claeys Adrianus

Meersemdries 3, Jules Mac Leodstraat 2, Gent (Oost-Vlaanderen)

omvat Oorlogsmonument Eerste Wereldoorlog

Meersemdries zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.