Burgerhuis Venus Bergh

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Venus Bergh

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis Venus Bergh

Beschrijving

Het huis genaamd "Venus Bergh" (in de 19de eeuw gekend als "den Arend") dateert uit het vierde kwart van de 18de eeuw met 19de-eeuwse toevoegingen. 8 mei 1992 werd het beschermd als monument bij Ministerieel Besluit.

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak (leien) met een laat 18de-eeuwse neoclassicistische, bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel tussen flankerende hoeklisenen, doorlopend van de tweede naar de derde bouwlaag. De vensters zijn rechthoekig en hebben decoratieve ijzeren parapets en beschilderde lekdrempels, tot kordon doorgetrokken op de tweede bouwlaag. Florale motieven sieren de borstwering van de derde bouwlaag en de fries. De begane grond bestaat uit een blauwhardstenen pui tussen hoeklisenen met een verdiepte schacht en guirlandes, en heeft ook rechthoekige muuropeningen. De rechthoekige deur heeft een bovenlicht voorzien van het monogram “BK”. De vensters hebben geschilderde houten kruisramen, op de bovenverdiepingen met een kleine roedeverdeling.

Het interieur dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw met stucplafonds, een Engelse trap onder bovenlicht en een schouw.

Auteurs: Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde