Winkelhuis Sinte Huybreght

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis Sinte Huybreght

Beschrijving

Huis "Sinte Huybreght" werd verwoest tijden de Eerste Wereldoorlog. 20 april 1922 kreeg G. Alaers toelating voor de heropbouw naar plannen van architect Léon Wellens (gedateerd 1 maart 1922 en goedgekeurd door de lokale bouwraad 7 maart 1922).

Interbellum neotraditioneel breedhuis van één travee en drie bouwlagen onder een zadeldak en een snijdend zadeldak dwars op de straat met een vereenvoudigde puntgevel. Het parement is gecementeerd met imitatiemetselwerk en – in de topgevel – met imitatiehout. Op de eerste verdieping bevindt zich een driezijdige erker met erboven een balkon met een smeedijzeren balustrade en een deurvenster tussen rechthoekige vensters. De top wordt gemarkeerd door een oculus, de begane grond door een gevelbrede, segmentboogvormige winkelpui. De vensters op de bovenverdieping hebben schrijnwerk met een kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

• Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 556, dossier 1922/1.
  • LENS A. & MORTELMANS J. 1980: Gids voor oud Lier, Antwerpen, 49.