Huis "Sinte Huybreght" werd verwoest tijden de Eerste Wereldoorlog. 20 april 1922 kreeg G. Alaers toelating voor de heropbouw naar plannen van architect Léon Wellens (gedateerd 1 maart 1922 en goedgekeurd door de lokale bouwraad 7 maart 1922).
Interbellum neotraditioneel breedhuis van één travee en drie bouwlagen onder een zadeldak en een snijdend zadeldak dwars op de straat met een vereenvoudigde puntgevel. Het parement is gecementeerd met imitatiemetselwerk en – in de topgevel – met imitatiehout. Op de eerste verdieping bevindt zich een driezijdige erker met erboven een balkon met een smeedijzeren balustrade en een deurvenster tussen rechthoekige vensters. De top wordt gemarkeerd door een oculus, de begane grond door een gevelbrede, segmentboogvormige winkelpui. De vensters op de bovenverdieping hebben schrijnwerk met een kleine roedeverdeling in de bovenlichten.
Auteurs: Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Vandeweghe E. & Kennes H. 2017: Winkelhuis Sinte Huybreght [online], https://id.erfgoed.net/teksten/202640 (geraadpleegd op ).
Huis "Sinte Huybreght", verwoest in 1914. Bouwaanvraag van 1922 naar ontwerp van L. Wellens. Vereenvoudigde gecementeerde puntgevel van drie bouwlagen onder zadeldak. Op de tweede bouwlaag driezijdige houten erker met hogerop deurvenster tussen rechthoekige vensters en balkon. Oculus in top. Aangepaste begane grond.
Bron: KENNES H. & WYLLEMAN L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Kennes H. 1990: Winkelhuis Sinte Huybreght [online], https://id.erfgoed.net/teksten/10349 (geraadpleegd op ).