Toekomststraat

Beschrijving

Circa 1885 op de zogenaamd Heirnis aangelegde straat (zie ook Heernisplein). Verlengstuk van de Forelstraat, voorheen eveneens Toekomststraat geheten. Afgezet met rijen kleine en middelgrote burgerhuizen van het enkelhuistype met twee en een halve of drie bouwlagen en doorgaans twee traveeën, daterend uit eind 19de en begin 20ste eeuw. Veelal per twee, drie of meer opgetrokken in eenheidsbebouwing. Witbepleisterde of eenvoudige bakstenen gevels. Daarnaast iets ruimere woningen van drie bouwlagen en drie traveeën met rijkere stucversiering voor de witbepleisterde lijstgevels en doorgaans met centraal balkon: nummers 51-53, 55, 57, 63, 126. Nummers 44 en 144 met bewaarde houten winkelraamomlijsting. Bak- en natuurstenen lijstgevels met lichte neotraditionele inslag of meerkleurige bakstenen parementen komen ook voor. Nummer 67 en nummer 69-77 verrijkt met bepleisterde boogvelden waarin fijn stucwerk met portrethoofden, in met bloemen en bladwerk versierde cartouches.

Auteurs: Verbeeck, Mieke