Bijlstraat

Beschrijving

Gedeelte van de rijksweg Antwerpen-Gent, sinds een rechttrekking eind 18de eeuw losgekoppeld van dit traject. Sinds 1835 vrij snel afgeboord met kleine rijwoningen, en aldus een van de belangrijkste volksstraten van Beveren geworden. Naast enkele ensembles (onder meer nummer 80-92 steegbeluik "De Keizerbaan", gebouwd tussen 1865 en 1895, met wijzigingen sinds 1920) en een kleine rij arbeiderswoningen schuin ten opzichte van de straat ingeplant (nummer 152-156), nog enkele geïsoleerde specimina bewaard. Evolutie merkbaar van het type met één bouwlaag naar het iets ruimere type met twee bouwlagen; eerste type: nummer 81, 145 en 147 (1876) en 54 (1877); tweede type: nummer 12-24 (1903).

• STAUT D., Volkswoningen in Beveren, 1835-1905, Licentiaatsverhandeling Katholieke Universiteit Leuven, 1979.

Auteurs: Demey, Anthony