Teksten van Winkelhuis De Bonte Mantel en De Cleyne Bonte Mantel

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10352

Winkelhuis De Bonte Mantel en De Cleyne Bonte Mantel ()

Destijds bevonden zich hier twee woningen: "De Bonte Mantel" en "De Cleyne Bonte Mantel" maar anno 1914 stond hier één huis met neoclassicistische gevel en winkelpui. Dit werd totaal verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog. 17 maart 1921 kreeg Fr. Verwilt – Wouters toelating voor de heropbouw van de woning naar plannen van architect F. Flerackers op voorwaarde dat de boog boven het venster van de puntgevel verdween (een opmerking van het Provinciaal Comité voor Monumenten en Landschappen).

Interbellum neo-Vlaamserenaissance diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (mechanische pannen) met een witstenen parement en in- en uitgezwenkte topgevel. De gevel wordt opengewerkt met rechthoekige vensters, op de tweede verdieping met rondboogvelden, voorzien van cartouches met de opschriften "Anno” en “1921". Op de bel-etage bevindt zich centraal een rondboogvormig deurvenster tussen Ionische driekwartzuilen op modillons, die een gebroken fronton met siervazen dragen, aan weerszijden geflankeerd door een rechthoekig deurvenster. Balustrades sieren de borstwering op die verdieping. De geveltop is tweeledig en gevat tussen vleugelstukken met voluten en bekronende siervazen. In de onderste geleding van de geveltop bevindt zich centraal een gekoppeld rondboogvenster met een als baluster uitgewerkte middenstijl, en een oculus aan weerszijden. De bovenste geleding bevat een blinde spiegelversiering onder een driehoekig fronton op versmallende pilasters. De gevelbrede pui is drieledig met een verdiepte centrale deur, geflankeerd door gebogen winkelramen met eronder kelderramen met decoratief smeedijzeren hekwerk. De pui-omlijsting bestaat uit pilasters, een waterlijst op klossen en modillons en een blauwhardstenen plint. Op de bovenverdiepingen hebben de vensters geschilderd houten schrijnwerk (kruisramen op de eerste en tweede verdieping) met een kleine roedeverdeling in de bovenlichten.

  • Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 552, dossier 1921/38.
  • LENS A. & MORTELMANS J. 1980: Gids voor oud Lier, Antwerpen, 49-50.
  • LENS A. 1986: Lier voorheen en nu, Antwerpen-Roeselare, 142.

Auteurs:  Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis De Bonte Mantel en De Cleyne Bonte Mantel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/202644 (geraadpleegd op ).


Winkelhuis De Bonte Mantel en De Cleyne Bonte Mantel ()

Eertijds twee woningen "De Bonte Mantel" en "De Cleyne Bonte Mantel", heropgebouwd in 1921, in eclectische stijl met neorenaissance-kenmerken, naar ontwerp van F. Flerackers.

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). In- en uitgezwenkte topgevel gemarkeerd door eenvoudige rechthoekige vensters met rondboogvelden waarin cartouches met datering "Anno 1921". Bel-etage met centraal rondbogig deurvenster tussen Ionische driekwartzuilen die een gebroken fronton met siervazen dragen; voorts rechthoekige deurvensters en balustrades op de borstweringen. Tweeledige top tussen vleugelstukken onder driehoekig fronton; bekronende siervazen; gekoppeld rondboogvenster tussen oculi.

Begane grond afgelijnd door pilasters met voluutkapiteel: driedelige winkelpui met verdiepte centrale deur en gebogen winkelramen.

  • LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 49-50.
  • LENS A., Lier voorheen en nu, Antwerpen - Roeselare, 1986, p. 142.

Bron: KENNES H. & WYLLEMAN L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis De Bonte Mantel en De Cleyne Bonte Mantel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/10352 (geraadpleegd op ).