Neotraditioneel winkelhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Lier
Deelgemeente Lier
Straat Grote Markt
Locatie Grote Markt 50, Lier (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Ad hoc-beschermingen 2017 (beschermingen: 01-01-2017 - 31-12-2017).
  • Ad hoc-beschermingen 2018 (beschermingen: 01-01-2018 - 31-12-2018).
  • Adrescontrole Lier (adrescontroles: 07-11-2007 - 07-11-2007).
  • Inventarisatie Lier (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neotraditioneel hoekpand

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 03-05-2018.

Beknopte karakterisering

Typologiewinkels
Stijlneotraditioneel
Dateringinterbellum
Betrokken personen
Tags Wederopbouw

Beschrijving

Hier bevond zich destijds het huis genaamd "De Rooden Os" of "De Mooriaan"/ "Het Moorke", dat totaal vernield werd tijdens de Eerste Wereldoorlog. 27 juli 1922 kreeg Jos Uittenbroeck toelating voor een heropbouw als tabakswinkel, naar plannen van architect Gustaaf Careels (gedateerd 22 maart 1922). Datzelfde jaar kreeg de eigenaar ook toelating voor een lichtreclame (Margarine Belgica) op de nok, goedgekeurd door de provinciale bouwmeester Edward Careels. Als argument haalde de aanvrager aan dat dit de enige financiële tegemoetkoming betekende voor de enorme financiële opoffering die de heropbouw van deze woning geëist had.

In 1952 werd het bouwvallig geworden beeld van "het moorke" vervangen door een beeld van een schaapje van de Lierse kunstenaar Jan Van den Brande (verwijzend naar de winkel in wolartikelen die daar sinds midden jaren twintig gevestigd was). De woning werd hernoemd "In ’t Schaapje". In 1959 kreeg het huis de huidige moderne winkelpui naar plannen van architect Antoon Sol.

Interbellum neotraditioneel hoekpand van drie bouwlagen en twee traveeën aan de Grote Markt, een afgeschuinde hoektravee en vier traveeën aan de Lisperstraat, onder een zadeldak (kunstleien). Aan de Grote Markt heeft deze woning een puntgevel, aan de Lisperstraat een lijstgevel met een dakkapel, onderbroken door een torenvormige deurtravee van vier bouwlagen (onder een tentdak). Het parement bestaat uit baksteen met knipvoegen, met een blauwhardstenen plint en gebruik van witsteen voor de hoektravee (de ronde erker op de eerste verdieping en erboven het balkon met een balustrade en zuil), begane grond, kruisvensters, muurbanden, neggen en andere decoratieve elementen. Verder bevat de erker een beeld van een schaap op een modillon, wordt de erkerondersteuning gedecoreerd met florale motieven en bevindt zich op de borstwering – zowel aan de Grote Markt als aan de Lisperstraat – een gevelbrede cartouche (waarschijnlijk bedoeld voor winkelnamen). De pui is gevelbreed aan de Grote Markt en tweeledig aan de Lisperstraat, onderbroken door een rondboogvormige deur op de hoek. Het geschilderde houten schrijnwerk heeft een kleine roedeverdeling op de bovenverdiepingen.

  • Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 557 dossier 1922/107; doos 559 dossier 1922/161; doos 666 Dossier 149/31.

Bron: -

Auteurs: Kennes, Hilde & Vandeweghe, Evert

Datum tekst: 2017

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Grote Markt en omgeving

Eikelstraat, Felix Timmermansplein, Florent Van Cauwenberghstraat, Grote Markt, Koning-Albertstraat,...

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.