Brugstraat

Beschrijving

Vertrekt van 't Zand en loopt in een hoek van 90° naar de Durme toe. Eertijds belangrijke straat die haar naam te danken heeft aan de voornaamste en na de 18de eeuw zelfs de enige brug over de Durme te Lokeren. Maakte deel uit van de vroegere baan Antwerpen-Gent.

De straat heeft veel aan belangrijkheid ingeboet na de aanleg van de Stationswijk na 1846 met twee bruggen over de Durme en het trekken van een nieuwe baan ten noorden van Lokeren.

Straatbeeld: lange gekasseide straat met nog verschillende rooilijnen. Enkele huizen uit de 18de eeuw, de andere overwegend uit de tweede helft van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw, met vele kleine, gelijkaardige werkmanshuisjes en verschillende kleine beluikjes.

Auteurs: Demey, Anthony