Durmelaan

Beschrijving

Straat aan de zuidzijde van de Durme, van de Markt tot Heirbrugstraat. Enkel de zuidzijde is bebouwd; de overzijde (Durmedijk) is beplant met platanen. Bebouwing van burgerhuizen van twee tot drie bouwlagen, duidelijk in verschillende groepen gebouwd, beginnend aan de Markt en chronologisch te situeren van 1923 (nummer 14-18) tot 1928 (nummer 42), met als andere bouwjaren 1926 (nummer 26-30, 34, 94, 110) en 1927 (nummer 38-40). Nagenoeg in het midden van de straat ligt een stadsschool en op het einde een kleine tuinwijk van negen villa's.

Bron: DEMEY A. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Sint-Niklaas, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 7n1 (B-L), Brussel - Gent.
Auteurs: Demey, Anthony