Groendreef

Beschrijving

Gekasseide straat, aangelegd omtrent de eeuwwisseling, van het Stationsplein naar de rijksweg 14 Rijsel-Tilburg. De rijk geworden industriëlen lieten hier en ook in andere straten op de linker Durmeoever (onder meer Uebergdreef, Nijverheidsstraat) weelderige buitenverblijven optrekken, omgeven door uitgestrekte parken. Van laatst genoemde werden na de eerste en nog na de tweede wereldoorlog belangrijke stukken verkaveld. Vermeldenswaardige en nog bestaande gebouwen zijn de zogenaamde "Villa Geurts" (nummer 10), thans Provinciaal Taalinstituut, in 1908 opgetrokken naar ontwerp van architect H. van den Broucke, en het zogenaamde "Rozenhof" of "kasteel van de familie de Lee" (nummer 43) van 1907 met neotraditionele en art-nouveau-inslag. Straateinde gedomineerd door de voormalige textielfabriek N.V. Bergendries.

Auteurs: Demey, Anthony