Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Hier bevond zich destijds het huis "Sint-Hubertus", het eerste gildehuis van de bakkers (eind 17de eeuw). In het vierde kwart van de 19de eeuw werd een neoclassicistische woning opgetrokken, die tot op heden bewaard bleef. De gevel werd wel ontpleisterd en in 1931 maakte men een winkelpui naar plannen van architect Eugeen Van Ouytsel.

Laat 19de-eeuws neoclassicistisch breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (bitumen) met een lijstgevel. Het parement bestaat uit baksteen (ontpleisterd). De kroonlijst is gekornist en is gelegen op klossen boven een blind fries. De gevel wordt verticaal geritmeerd door een Ionische pilaster links en tussen de twee rechtse traveeën. De bel-etage wordt benadrukt met deurvensters en een gemeenschappelijk balkon op zware consoles (in de twee linkse traveeën) en met een stenen balustrade in de borstwering van de rechtse travee. De vensters zijn rechthoekig, deels op doorgetrokken lekdrempels, en hebben T-ramen. De gevelbrede pui is recent.

• Stadsarchief Lier Bouwingen, doos 588 dossier zonder nummer.
  • LENS A. & MORTELMANS J. 1980: Gids voor oud Lier, Antwerpen, 50.

Auteurs:  Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde

Eertijds zogenaamd "Sint-Hubertus", eerste gildehuis der bakkers (eind 17de eeuw). Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (bitumen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Gedecapeerde lijstgevel verticaal geritmeerd door Ionische pilasters. Rechthoekige muuropeningen deels op doorgetrokken lekdrempels. Bel-etage met deurvensters en balkon op zware consoles. Gekorniste kroonlijst op klossen. Aangepaste begane grond.

• LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 50.

Auteurs:  Kennes, Hilde