Teksten van Neorococo burgerhuis

Neorococo burgerhuis ()

Op de hoek van de Grote Markt en de Koning-Albertstraat stonden destijds de huizen "Het Schildecken", "De Clocke" en een deel van "Live Vrouwken". 3 april 1924 kreeg Van den Wijngaert-Fastre toelating voor de bouw van drie huizen op de hoek van de Grote Markt en de Koning-Albertstraat naar plannen van architecten F. Flerackers en zoon (gedateerd 3 april 1924). Waarschijnlijk werd hiervan enkel de middelste woning uitgevoerd aangezien de gemeenteraad 5 april 1924 besliste om een deel van dit perceel aan te kopen voor de verbreding van de Koning-Albertstraat. Naar verluidt werd de bestaande woning gebouwd na 1924 op de verlegde rooilijn, naar ontwerp van architect Edward Careels.

Interbellum neorococo hoekpand van drie traveeën aan de Grote Markt, één hoektravee en drie traveeën aan de Koning-Albertstraat, en twee bouwlagen onder een mansardedak (leien). De symmetrisch opgebouwde, witstenen lijstgevel heeft een klassiek hoofdgestel, een tweeledige in- en uitgezwenkte topgevel boven de hoektravee en de travee links en rechts ervan, en een dakkapel uiterst links en rechts. De drie gebogen hoektraveeën worden verder benadrukt met kolossale komposietpilasters onder een kroonlijst en een driezijdige erker op de eerste verdieping van de hoektravee onder een gebogen kroonlijst. De uitkraging van de erker wordt gedecoreerd met florale motieven en rocailles.

De geveltop wordt gevat tussen voluutvormige vleugelstukken onder een gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden en een rocaille sluitsteen, drie ellipsvormige oculi, guirlandes en twee engeltjes die een gevelsteen dragen met een onleesbaar opschrift. De dakkapellen hebben een witstenen gevel met rondboogvormige vensteropening (met bovenlicht) en worden versierd met voluten, guirlandes, een gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden en een rocaille sluitsteen. Op de eerste verdieping wordt de gevel opengewerkt met segmentboogvormige vensters met geprofileerde lekdrempels, al dan niet met consooltjes en casementen op de borstweringen. De erker heeft schouderboogvormige vensters met gelijkvormige bovenlichten. Ook de deuren (in het hoektravee en uiterst linkse travee in de Koning-Albertstraat) zijn schouderboogvormig en hebben een geprofileerde omlijsting (in de hoektravee met een rocaille sluitsteen). Daarnaast bevinden zich eenvoudige, recente winkelpuien. De vensters op de bovenverdiepingen zijn ingevuld met geschilderd houten schrijnwerk (voornamelijk kruisramen op de eerste verdieping) met een kleine roedeverdeling voor de bovenlichten en de oculi. De deuropening aan de Koning-Albertstraat is ingevuld met een houten deur met decoratief smeedwerk voor de deurlichten, en een houten bovenlicht met gebogen kleine roedeverdeling.

• Stadsarchief Lier Gemeenteraadsverslagen 5/4/1924; Bouwingen, doos 562 dossier 1924/046.

Auteurs:  Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde

Eertijds "Het Schildecken", "De Clocke" en een deel van "Live Vrouwken". Naar verluidt naar ontwerp van E. Careels gebouwd na 1924, op de verlegde rooilijn die hoek Grote Markt/Koning Albertstraat markeert.

Groots hoekpand geïnspireerd door de Lodewijk-stijlen; combinatie van top- en lijstgevel met natuurstenen parement: samen zeven traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien). Drie gebogen hoektraveeën met kolossale komposietpilasters en tweeledige in- en uitgezwenkte top; markante driezijdige erker. Getoogde vensters op geprofileerde lekdrempels al dan niet met consooltjes en casementen op de borstweringen. Schouderboogdeuren. Klassiek hoofdgestel. Top tussen voluutvormige vleugelstukken, gekarakteriseerd door oculi, guirlandes en twee engeltjes die een gevelsteen dragen met onleesbaar opschrift. Aangepaste begane grond.

• VRIENS L., De Wederopbouw van Lier na de Eerste Wereldoorlog, Eindejaarsverhandeling, Leuven, 1982-1982.

Auteurs:  Kennes, Hilde