erfgoedobject

Café Het Live Vrouwken

bouwkundig element
ID: 10358   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10358

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café Het Live Vrouwken
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 03-05-2018

Beschrijving

Hier bevond zich destijds het huis "Het Live Vrouwken" of "In de Klok". Deze woning werd vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog en nadien heropgebouwd.

Interbellum neotraditioneel diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (mechanische pannen en kunstleien) met een trapgevel. Het parement bestaat uit baksteen met gebruik van blauwe hardsteen voor de plint en witsteen voor de pui, vensteromlijstingen, aflijning van de trapgevel, muurbanden, neggen en overhoekse topstukken met reliëf (van een klok) tussen. De gevel wordt op de bovenverdiepingen opengewerkt met gekoppelde, rechthoekige muuropeningen met een tussendorpel en rechthoekig bovenlicht, en op de begane grond met een rechthoekige pui, rechts van een rondboogdeurtje onder een geprofileerde waterlijst op consooltjes en een rechthoekig bovenlicht. Op de puilijst bevindt zich een witstenen paneel met het opschrift "In de Klok". Het schrijnwerk is in geschilderd hout en heeft een kleine roedeverdeling in de pui.


Bron     : -
Auteurs :  Kennes, Hilde, Vandeweghe, Evert
Datum  : 2017


Relaties

 • Is deel van
  Grote Markt en omgeving
  Eikelstraat, Felix Timmermansplein, Florent Van Cauwenberghstraat, Grote Markt, Koning-Albertstra...

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Café Het Live Vrouwken [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10358 (Geraadpleegd op 23-10-2019)