Koningin Elisabethlaan

Beschrijving

Vormt samen met Minderbroedersstraat, Koningin Elisabethplein, Van Havermaet-, Prinses Marie Jose-, Prins Karel-, Van Naemen-, Dr. Van Raemdonckstraat en Prins Leopoldplein een wijk grotendeels in de jaren 1930 aangelegd en zodoende ook architectuur uit die periode vertonend. Talrijke kleine textielbedrijven als binnenblokbebouwing.

Koningin Elisabethlaan met voornamelijk burgerhuizen in nieuwe zakelijkheid en art-decostijl met verschillend getinte bakstenen parementen, drie bouwlagen onder sterk overkragende kroonlijst en plat dak. Ritmerende erkers op de bovenverdieping. Art-deco-elementen voornamelijk in de venstervormen en ramen met glas in lood; decoratieve baksteenverbanden.

Overige straten met voornamelijk doorsneerijhuizen waartussen sporadisch enkele panden met interessante stijlkenmerken, afzonderlijk te bespreken.

Auteurs: Demey, Anthony