Walburgstraat

Gemeente Sint-Niklaas
Deelgemeente Sint-Niklaas
Straat Walburgstraat

• Inventarisatie Sint-Niklaas (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Beschrijving

Schaalbepalend: voornamelijk breedhuizen van twee bouwlagen en meestal vier traveeën voorzien van witgeschilderde en bepleisterde lijstgevels met dubbelhuisopstand uit de eerste of tweede helft van de 19de eeuw. Horizontaal gemarkeerde registers van rechthoekige vensters; op de begane grond met versierde rolluikkasten of beluikt; bovenvensters al of niet verrijkt met geprofileerde omlijstingen met stucsluitsteen. Nummers 8, 12, 21, 54 en 57 met eenvoudige vlakke of geprofileerde arduinen deuromlijsting, soms onder gestrekte kroonlijst. Nummer 55 met beraapte delen en varkenskopjes in de sluitstenen der bovenvensters. Enkele behouden eenlaagse breedhuizen uit de tweede helft van de 18de eeuw van drie of vier traveeën met zadeldak (Vlaamse pannen) (nummers 6, 13-19) voorzien van dakkapel met driehoekig fronton. Bepleisterde lijstgevels (nummers 6 gedecapeerd) met rechthoekige muuropeningen, afgelijnd door gelede architraaf en daklijst met hanggoot. Nummers 15 en 17 met houten raamomlijstingen. Nummers 24 van hetzelfde type doch twee bouwlagen hoog en gedecapeerd.

Auteurs: Demey, Anthony