Teksten van Koffiebranderij

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10362

Koffiebranderij ()

Hier bevond zich destijds de herberg "De Roode Fles" of "De Groote Zael" en later (circa 1856) een kruidenierszaak, die uitgroeide tot koffiebranderij "De Doornenkroon". Dit pand werd volledig vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. 5 oktober 1923 kreeg de weduwe Van Ouytsel-Berghs toelating voor de heropbouw van het winkelhuis “De Roode Flesch” (“stoomkoffiebranderij E. Van Ouytsel-Berghs”) naar plannen van architect Eugeen Van Ouytsel (gedateerd 14 augustus 1923). Sedert 1963 was in dit gebouw het vredegerecht gevestigd.

Interbellum neotraditioneel diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (kunstleien) met een trapgevel. Het parement bestaat uit baksteen met gebruik van witsteen voor de omlijstingen, neggen, steigergaten en speklagen, balusters, panelen en een overhoeks topstuk. De bel-etage wordt benadrukt met schouderboogvormige deurvensters en bolkozijnen als bovenlicht, afgezet met balusters. De hogere verdiepingen hebben kruisvensters en rechthoekige vensters. De gevel bevat decoratieve muurankers en paneeltjes met het opschrift IN DE/ ROODE/ FLES sieren de borstweringen van de tweede verdieping. De blauwhardstenen pui omvat een centrale schouderboogdeur en bovenlicht (met smeedwerk), aan weerszijden geflankeerd door schouderboogvormige vensters. In de pui-omlijsting is een naamsteen aangebracht met het opschrift: "E. Van Ouytsel Bouwmeester". De muuropeningen zijn ingevuld met geschilderd houten schrijnwerk, de bovenlichten op de bovenverdiepingen hebben ook glas in lood.

  • Stadsarchief Lier Oude plans nummer 112; Bouwingen, doos 561 dossier 1923/104.
  • LENS A. & MORTELMANS J. 1980: Gids voor oud Lier, Antwerpen, 55-57

Auteurs:  Vandeweghe, Evert; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Koffiebranderij [online], https://id.erfgoed.net/teksten/202699 (geraadpleegd op ).


Koffiebranderij ()

Eertijds herberg "De Roode Fles", modo "De Groote Zael". Circa 1856 kruidenierszaak, uitgegroeid tot koffiebranderij "De Doornenkroon". Uitgebrand tijdens de Eerste Wereldoorlog. Als dusdanig heropgebouwd in 1923 naar ontwerp van E. Van Ouytsel (zie inscriptie pui en bouwaanvraag). Sedert 1963 Vredegerecht.

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Neotraditionele trapgevel (6 treden en overhoeks topstuk); baksteen met gebruik van natuursteen voor omlijstingen, hoekblokken, steigergaten en muurbanden. Bel-etage met schouderboogvormige deurvensters en bolkozijnen als bovenlicht, afgezet met balusters. Voorts kruiskozijnen en rechthoekige vensters in top. Paneeltjes met onleesbaar opschrift op de borstweringen. Hardstenen pui op de begane grond met centrale schouderboogdeur en bovenlicht.

  • Openbare Werken Lier, Oude plans nummer 112; Bouwingen, 1923, september-december.
  • LENS A. en MORTELMANS J., Gids voor oud Lier, Antwerpen, 1980, p. 55-57.

Bron: KENNES H. & WYLLEMAN L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Koffiebranderij [online], https://id.erfgoed.net/teksten/10362 (geraadpleegd op ).