erfgoedobject

Poortgebouw

bouwkundig element
ID: 10363   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10363

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Poortgebouw
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 03-05-2018

Beschrijving

Hier bevond zich oorspronkelijk de toegangspoort tot het Sint-Jacobsgasthuis, gesticht circa 1340 voor oude, onbemiddelde lieden. Tot 1816 bestond dit uit verscheidene afzonderlijke huisjes; in 1848 werd het gesloopt en nadien werden de erven verhuurd aan particulieren. De ouderlingen verhuisden naar "De Zon" (Huibrechtstraat 33) en in 1857 naar Bril 4-6. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd deze poort vernield maar nadien heropgebouwd, grotendeels volgens oorspronkelijk uitzicht.

Interbellum neotraditioneel breedhuis (poortgebouw) van één travee en twee bouwlagen onder een zadeldak (leien) met een dakkapel, voorzien van een tuitgeveltje. Het parement bestaat uit baksteen met een fries onder de daklijst en gebruik van witsteen voor de plint met schuine afzaat, een speklaag en de aflijning van het tuitgeveltje, een kruisvenster op de eerste verdieping en de omlijsting van de kwarthol geprofileerde segmentboogvormige poort. De vensters hebben geschilderd houten schrijnwerk met een kleine roedeverdeling. De poort is in hout met ijzeren benageling.

 • LENS A. & MORTELMANS J. 1980: Gids voor oud Lier, Antwerpen, 57.

Bron     : -
Auteurs :  Kennes, Hilde, Vandeweghe, Evert
Datum  : 2017


Relaties

 • Is deel van
  Grote Markt en omgeving
  Eikelstraat, Felix Timmermansplein, Florent Van Cauwenberghstraat, Grote Markt, Koning-Albertstra...

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Poortgebouw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10363 (Geraadpleegd op 22-08-2019)