Dorp

Beschrijving

Nog vrij goed bewaarde, rechthoekige dorpskom met als middelpunt de Sint-Audomaruskerk en omliggend, door een dubbele lindenrij omzoomd kerkhof, afgezet met een witgekalkt, door middel van steunberen geschraagd baksteenmuurtje. Aan de vier zijden afgezoomd door voornamelijk 19de-eeuwse lijstgevels van één à twee bouwlagen, onder pannen zadeldaken, meestal op eenzelfde rooilijn gelegen. Nummer 6, 9 en 38 bezitten een iets oudere kern (vierde kwart van de 18de eeuw); nummer 38 vertoont evenwel 20ste-eeuwse aanpassingen. Nummer 17, 18 en 19 met bewaarde kozijnconstructie, onder meer deurkozijn uit de tweede helft van de 18de eeuw met accoladeboogvormige tussendorpel. Zichtbepalend: nummer 23 en Sint-Rijkersstraat, nummer 1. Vertrekpunt van meerdere uitvalswegen: in het westen, Appelstraatje en Kaatsspelstraat; in het zuiden, Putstraat en Lovoetweg; in het oosten, Nieuwstraat en Oude Fortemstraat en in het noorden, Sint-Rijkersstraat.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi