Groenestraat (Izenberge)

Beschrijving

Vormt samen met de Izenbergestraat de belangrijkste dorpsweg. Lange baan met bochtig tracé, binnen de dorpskom voorzien van een gekasseid wegdek, afgezoomd met voetpad(en), breder uitlopend aan het kruispunt met de Izenbergestraat.

Voornamelijk aansluitende, 19de-eeuwse bebouwing van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok parallel aan of loodrecht op de straat) aan een soms inspringende rooilijn, met openheid in de westwand tengevolge de Sint-Mildredakerk en Sint-Mildredaplein. Naar het einde van de dorpskom: gebetonneerd wegdek, sporadisch afgelijnd met landelijke breedhuizen van één bouwlaag of hoevetjes van het langgestrekte type (nok parallel aan de straat), uit de 19de eeuw. Geïsoleerde, meerledige hoeven buiten de dorpskom, vaak met oudere kern, zie nummer 60, 64.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi